trešdiena, 2015. gada 20. maijs

Viencēliena "Vēla rieta" pirmizrāde. Kraslavā. 16.05.2015. ( lugas teksta fragmenti un fotogrāfijas)



     PROGRAMMA

Akcijā Muzeju nakts – 2015.g. 16.maijā Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs būs atvērts apmeklētājiem no plkst. 18:30 līdz 01.00

18:30 „Muzeju nakts”  pasākuma atklāšana

18:30 – 1:00
·         Muzeja ekspozīcijas “Pieci airi” un izstāžu apskate
·         Fēliksa Lukaševiča gleznu izstādes apskate un tikšanās ar mākslinieku muzeja izstāžu zālē

18:30 – 19:00
·         Krāslavas, Aglonas un Dagdas deju kopas “Alisa”
      (vadītāja Alla Zabelova) priekšnesums  pils pagalmā

19:00 – 19:45
·            Viencēliens "Vēla rieta". Rainis un Aspazija. Dzeja. Sandra Sabīne Jaundaldere. Lomās: Rainis - Eduards Danovskis, Aspazija - Sandra Sabīne Jaundaldere. Mūziķi – Laura Bicāne un krāslavieši. Amatu mājā, Pils ielā 10

19:45 – 20:15
·             Lauras Bicānes autordziesmas.  Amatu mājā Pils ielā 10

20:30-20:45
·         Lāčplēsis pret Melno bruņinieku –“Kroma kolna bruolistes”
      (Pušas Zundi, Dagdas novads) izpildījumā. Pils pagalmā
               
 21:00-21:30
·         Grupas “Uguns teātris” (Daugavpils) uzstāšanās pils pagalmā. Vadītājs Jurijs Smuļko.

19:00- 21:00
·         „Kruoslovys amatnīku bruoliste”. Amatnieku mājā, Pils ielā 10

 

19:00- 21:00
·         Latgales kulinārā mantojuma produkcijas degustācija Krāslavas novada tūrisma un kulinārā mantojuma centrā Pils ielā 2

18:30 – 22:00
·         SIA „Krāslava D” piedāvā izgaršot un iegādāties savus izstrādājumus.

19:00 – 21:00
·         „Zirga mugurā”. Zirgu sētas “Klajumi” (īpašniece - Ilze Stabulniece) piedāvājums. 



Luga ir nereāla, sakāpināta, lai sajustu tās virsikdienas līmeni. "Rieta" Aspazija joprojām dzīvo pasakās, bet Rainis šļūkā čībās un ir noguris no ikdienas, no mūžīgas cīņas. Viņš arī aiziet no Pasaules agrāk. Viņš sevi tērējis gan vētrainā sabiedriskajā darbībā - dienā, gan rakstot - naktīs. Posms, par kuru rakstu, ir viņu abu ”Vēlā rieta” - pēdējie kopīgie gadi.
Rakstu kā jūtu viņus. Viņi parādījās manu acu priekša un paši visu izdarīja, teica ... tikai pierakstīju. Dzejoļu grāmatas vērās teju vai uz labu laimi.
Protams, "Rietā" ir Raiņa darba galds, viņu vakarēšana, šaura gultiņa Aspazijai, jo Rainis neguļ naktis. Kāzu gulta jau ir bijusi, kaisle ir joprojām viņos, bet jau vairāk kā dvēseļu kaisle. Ko lai viņš dara? Ko lai viņa dara? Lielā Dieviete paņem Dzejnieku atpakaļ klēpī, kurš to dzemdējis kā ... dzejnieku. Tā viņi ir vienoti vairāk kā vīrs un sieva jebkad spēj savienoties. Viņi bija un IR vienoti Dzejā uz mūžiem.


Pirmizrāde! 16.05. 2015. Krāslavā.

Lieliskā grāfu Plāteru pils Krāslavā. Šodien - daļa no Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja. Muzeja nakts vakars.16.05. 2015.

Muzeju nakts un "Vēla rieta" afiša pie muižās kompleksa staļļiem.

Rieta  tuvums ...

 Luga ir nereāla. Sakāpināta, tā lai sajustu tās virsikdienas līmeni. Rieta Aspazija joprojām dzīvo pasakās, bet  Rainis šļūkā čībās un ir noguris no ikdienas, no mūžīgas cīņas. Viņš arī aiziet no Pasaules agrāk . Viņš sevi tērējis gan vētrainā sabiedriskajā darbībā - dienā, gan rakstot - naktīs. Posms, par kuru rakstu, ir viņu abu ”Vēlā rieta” - pēdējie kopīgie gadi.
Rakstu kā jūtu viņus. Viņi parādījās manu acu priekša un paši visu izdarīja, teica ... tikai pierakstīju. Dzejoļu grāmatas vērās teju vai uz labu laimi.
Protams, Rietā ir Raiņa darba galds, viņu vakarēšana, šaura gultiņa Aspazijai , jo Rainis neguļ naktis. Kāzu gulta jau ir bijusi, kaisle ir joprojām viņos, bet jau vairāk kā dvēseļu kaisle. Ko lai viņš dara? Ko lai viņa dara? Lielā Dieviete paņem Dzejnieku atpakaļ klēpī , kurš to dzemdējis kā ... dzejnieku. Tā viņi ir vienoti vairāk kā vīrs un sieva jebkad spēj savienoties. Viņi bija un IR vienoti Dzejā uz mūžiem.


Lugā ietverta Raiņa un Aspazijas dzeja.




DARBOJAS:
MŪZIĶIS
ASPAZIJA
RAINIS

TELPA:
Vienā telpas malā durvis , virtuves galdiņš, elektriskā tējkanna, porcelāna tējkanna,  paplāte ar 2 krūzēm un tase ar maizītēm, cukurtrauks, karotes. Telpas vidū galds, pie tā 3 krēsli, katrs savā pusē. Uz galda: lampa, papīri, zīmulis, lūpu pomāde , spogulis, rokdarbu kaste ( balta zeķe, diegs, adata), tikšķošs pulkstenis. Pie sienas šaura guļvieta, 2 spilveni , 2 segas . 


1.aina.
MUZIĶIS spēlē liegu melodiju. Apklust. Brīdi klusums.

MŪZIĶIS ( domīgi, vēršoties pie skatītajiem ) Es jautāju sev ...- kas mums ir Aspazija un Rainis. Uguns un Vējš? Sarkans un balts? Kaisle un viedums? Mūsu Dieva dēls - Jānis un Saules meita? Vai tā?

Nočīkst durvis, var dzirdēt kā kāds( RAINIS) enerģiski dodas uz telpu, raiti soļi. MŪZIĶIS gaidot pagriežas.
RAINIS - jauneklīgs, lietusmētelī ar platmali. Strauji ienāk ar Aspazijas dzejas krājumu rokās.

MŪZIĶIS ( priecīgi, pārsteigti) Sveiks , Raini! Tu, kas vējam rada!

RAINIS ( līksmi, enerģiski) Sveiki, mīļais draugs!  ( skatītājiem) Ak, sveiki! 

Abi sarokojas.

Vai zini, ko es šodien satiku? ( uzvaroši) Pat nenojautīsi nemūžam!

 RAINIS rāda  ASPAZIJAS dzejas grāmatu.

Ir Austra mani piecēlusi jaunai dienai! ASPAZIJA - mīļotā ir viņas vārds! Es možs un drosmīgs ...stikla kalnā kāpt! Nav baiļu man! Pie joda melnos kraukļus, lai tie ķērc. Es!... Saules meitu gūšu!





RAINIS  ( aizrautīgi) Lūk, viņas vārdi kvēli ... balss man kūst ...
( lasa)
Kas tuvosies tai - būs radniecīgs spēks,
To neatbaidīs ne briesmas , ne dēks.
Kas mīlēs to - būs līdzīgas zints,
Tas uzkāps uz viņas lepnuma klints.

( drosmīgi)

Kas valkīru grib bildināt,
Tam vajag spēt caur uguni jāt.




MŪZIĶIS  sāk spēlēt kaislīgu dejas melodiju.

Jauneklīgais RAINIS  noliek uz galda grāmatu, sniedz roku un izved istabas  vidū plīvurotu sapņu  ASPAZIJU. ASPAZIJA - valkīra dejo ar šķidrautu. Deja piepeši aptrūkst, kad Rainis nodzēš galda lampas gaismu. Viss satumst. Smiekli tumsā. Abi prom. Dzirdami pulksteņa tikšķi.


2. aina.

MŪZIĶIS

 Es ritu , ritu.
Ņemot un dodot topu par citu -
Vēl ritu.

Telpā puskrēsla. MŪZIĶIS sāk mierīgu melodiju. Uz brīdi apraujas ...

MŪZIĶIS  Kad 1920. gadā Rainis un Aspazija pēc  14 trimdas gadiem atgriežas Latvijā viņiem aiz muguras paliek  52 gadi  -  spožuma, izmisuma, ilgu un sapņu gadi ... kas  atlicis ? Kas ir ... pēc?

MŪZIĶIS paņem krēslu un dodas apsēsties stūrī, kur viņu nemana, atsāk muzicēšanu.

Krēsla. RAINIS brieduma gados, mājas tērpā, čībās.  Ienāk lēni, šļūcoši , saguris, ieslēdz tējkannu  apsēžas. Paveras pulkstenī.

RAINIS Jau vēls. Ir diena pagājusi. Atkal - vēla rieta. Nevaru es pierast.... es nevaru nekādi ... pierast! Tur svešumā vēl likās gaišs. Te Dzimtenē - jau tumsa. Bet Saule , kura bija mums tik tuvu ... kur  pazaudējām to ? Un ... jaunu dienu sapņus?( izmisis) Neattopu! ( domīgi) Kuru brīdi?







RAINIS ( ar traģisku pieskaņu) Es neredzu vairs Saules.  Kā kucēns tikko dzimis ... vai varbūt akls ... no vecuma.
...




Pēc izrādes.Aspazijas lomā - Sandra Sabīne Jaundaldere, Rainis - Eduards Danovskis, Mūziķis - nākotnes dzejnieks - Laura Bicāne.


ASPAZIJA

To acumirkli vienvienīgo,
To mirkli, to acumirkli!
Kaut piedzīvot, kaut satvert to -
Tik skaistu, tik bezgala skaistu!
Es viņa malku pasniegto
Iz rokām vairs nelaistu -
Un dzertu un dzertu ar kāri -
Lai miesa un dvēsele kopā kvēl,
Lai no šī acumirkļa vēl
Tik pelni paliek pāri!

To acumirkli zeltlaimīgo!
To mirkli, to acumirkli!
Es grābtu tā pēkšņo balvu
Kā Persejs Gorgonas galvu,
Viss šaidienai - nekas vairs rīt,
Lai visa dzīve kopā krīt
Kā degošs jumts pār galvu.




Pie Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja kopā ar  krājuma glabātāju Allu Lomanovsku un grāfu Plāteru tulpēm.
Muzejs atrodas vienā no Krāslavas pils kompleksa ēkām. Krāslavas pils no 18.gadsimta vidus līdz 20.gadsimta 20.gadiem piederēja grāfu BROEL PLĀTERU dzimtai. Krāslavas pils ar citām ēkām ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.
Krāslavas vēstures un mākslas muzeja krātuvē glabājas vairāk kā 17000 vienību. Laika gaitā savāktas lielas dokumentu, fotogrāfiju, arheoloģijas, etnogrāfijas un citu priekšmetu kolekcijas. Muzeja mākslas krājumā glabājas Pāvila Glaudāna, Vandas Zēvaldes, Vitālija Kalvāna, Jāzepa Pīgožņa, Osvalda Zvejsalnieka, Intas un Kārļa Dobrāju, Pētera Postaža, Valdas Mežbārdes, Leonīda Bauliņa, Valentīna Zlidņa, Daigas Lapsas, Nadīnas Lavreckas un citu mākslinieku darbi.
Muzeja zinātniskajā arhīvā glabājas materiāli par tēlnieku Naumu Aronsonu, rakstnieku, dzejnieku un mākslinieku Jāni Jaunsudrabiņu, par dzejniekiem Cecīliju Dineri, Mariju Andžāni, Valdi Grantu - Krāslavieti, pasaulslavenu filozofu un rakstnieku Konstantīnu Raudivi, kā arī plašs materiālu klāsts par grāfu Plāteru dzimtas vēsturi. Muzeja bibliotēkā plaši pārstāvēta literatūra par Krāslavas rajonu, Latgales un Latvijas vēstures un kultūras jautājumiem. Muzeja izstāžu zālē katru ceturksni skatītāju vērtējumam tiek nodota jauna mākslas izstāde. 

Vairāk informācijas :  http://www.kraslavaspils.lv/lv/object/39


No sirds saku paldies par godpilno ielūgumu viesoties Krāslavā. 
Vissiltākie un gaišākie sveicieni  apburošajiem un viesmīlīgajiem Muzeja direktoram Valdemāram Gekiša kungam, krājuma glabātājai Allai Lomanovskai, Rainim - Eduardam Danovskim un visiem mīļajiem, sirsnīgajiem, gaišajiem  muzeja cilvēkiem un visiem krāslaviešiem.  Krāslavā ir bijusi pasakainākā muzeja nakts kādu jelkad esmu piedzīvojusi.
Man bija arī lieliska iespēja iepazīties un spēlēt kopā ar ļoti talantīgu jaunu mūziķi un komponisti  - Lauru Bicāni. Pateicos Tev , Laura.
Lai Dievs svētī un sargā.

Visdziļākā cieņa un pateicība Aspazijai, Rainim, grāfu Plāteru dzimtai.

Krāslava ir vieta, kurp gribas doties atkal.

http://www.kraslavasvestis.lv/uploads/tx_wbkraslava/Nr.10._29.05.2015.lv.pdf


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru